Koninklijke Harmonie de Kunstvrienden

In den beginne ...

De geschiedenis van harmonieorkest De Kunstvrienden gaat terug tot in 1870. In de eerste decennia na de oprichting kende het orkest heel veel ups en downs. Een grote oorzaak daarvan waren de financiële moeilijkheden die een rechtstreeks gevolg waren van de Eerste Wereldoorlog.

Na de oorlog begon men opnieuw, maar in 1920 kwam er een splitsing in de Katholieke fanfare Sint-Cecilia en de Harmonie Kunst en Eer. De harmonie speelde verder tot in 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen wederom alle activiteiten van de vereniging stil.

Op de dag van de bevrijding door het Engelse leger op 7 september 1944 kwam de hele bevolking op straat. Een aantal muzikanten uit de vroegere verenigingen speelden samen in de bevrijdingsstoet. Dit groepje bleef samen repeteren en op 2 december 1947 kwam er een overeenkomst. De harmonie kreeg de naam ‘De Kunstvrienden’ en stond onder leiding van dirigent Karel Descheemaeker.

In 1959 telde de harmonie nog slechts 29 leden en Karel Descheemaeker voelde het moment aangebroken om ermee te stoppen. Gabriël Gheysen en Herman Roelstraete (toenmalig directeur van de Izegemse muziekacademie) trokken samen naar burgemeester Dr. Carton om de oprichting van een bijafdeling van de academie te bepleiten. Dr. Carton was al vlug overtuigd van deze noodzaak en in de gemeenteraad van 27 november 1959 werd de overeenkomst met het stadsbestuur van Izegem goedgekeurd.

Uiteraard werd aan meester Gabriël Gheysen – die dan ten volle met de uitbouw van de muziekschool bezig was – gevraagd om die taak over te nemen. In augustus 1960 gaf hij de eerste repetities. Stilaan kwamen jonge muzikanten de rijen versterken zodat het korps in 1962 reeds een 40-tal leden telde.

 

Op naar superieure

Vanaf dat moment boekte harmonieorkest De Kunstvrienden het ene succes na het andere en schopten ze het zo in 1979 tot laureaat in de superieure afdeling. In 1981 werd er zelfs deelgenomen aan het WMC te Kerkrade en behaalde het harmonieorkest uit Sint-Eloois-Winkel een eerste prijs met 292 punten op 360 ofwel 81,11%.

In 1995 gaf Gabriël Gheysen het stokje door aan Wim Belaen die het harmonieorkest verder uitbouwde tot een volwaardige speler onder de toporkesten binnen de HaFaBra-wereld. Aangezien het – door een te groot aantal toeschouwers – niet meer mogelijk was om in eigen gemeente te concerteren, moest men uitwijken naar CC De Spil te Roeselare.

Na vier jaar werd Wim Belaen opgevolgd door Tonny Osaer, een zeer getalenteerde dirigent die perfect wist hoe een harmonieorkest aan te pakken. Dat bleek al gauw na diverse puike concerten en met als kers op de taart het behalen van de laureaatstitel in Superieure afdeling (95%).

Een frisse wind

Sinds 2010 staat de Harmonie de Kunstvrienden Sint-Eloois-Winkel onder leiding van Dimitri Bracke. De nieuwe dirigent bracht ook een frisse wind met zich mee met muzikaal uitdagende en voor het publiek aantrekkelijke projecten. De harmoniemuziek dient het publiek in beroering te brengen mits we ‘out of the box’ durven denken en handelen.

In 2013 behaalde de Harmonie De Kunstvrienden een groot succes op de stapmarsenwedstrijd van het Herfstmuziekfestival te Izegem. De harmonie werd laureaat van deze wedstrijd met een ongeziene score van 95%. Dit toont dat het marcheren en kwaliteitsvol musiceren een belangrijke troef van onze harmonie blijft.

Daarnaast is er natuurlijk het jaarlijkse Spilconcert waarbij de harmonie voor één dag uitwijkt naar de Roeselaarse cultuurtempel de Spil. Hierbij wordt er steeds voor zeer aantrekkelijke muziek en thema’s gekozen. In 2014 brachten we bijvoorbeeld de productie ‘Words on Musical Vibrations’. Gedurende een doorlopende show van 45 minuten brachten we een klank-, licht- en woordspel. Chantal Pattyn (Klara) bracht gedichten van de lokale dichter Guido Tanghe, de harmonie creëerde de muzikale sfeer met muziek van Philip Sparke, Johan De Meij, Bart Picqueur …

Maar soms doen we ook eens iets speciaals. Zo traden we enkele jaren geleden op samen met een klassieke operazangeres, alsook met bekende zangtalenten als Udo en Barbara Dex en namen we deel aan een kleinkunstproject. Verschillende grote namen uit de Vlaamse kleinkunstwereld wisten onze capaciteiten te appreciëren.

Ieder jaar gaan we de uitdaging aan om een aantrekkelijk muzikale agenda op te bouwen die ons trouwe publiek weet te verrassen en onze muzikale kwaliteiten extra in de verf zet. Dit is steeds het resultaat van intensieve maar zeer leerrijke repetities onder leiding van onze coach en dirigent Dimitri Bracke.

De dirigent: Dimitri Bracke

Dimitri Bracke (°1981) begon op achtjarige leeftijd met klarinet aan de Stedelijke Muziekacademie te Lokeren. Al vlug kreeg hij de smaak te pakken en volgde hij zijn vader en broer naar enkele plaatselijke harmonieorkesten. Later zette hij de stap naar een amateur-symfonieorkest (Dendermonds Symfonisch Orkest), waar zijn passie voor muziek helemaal doorbrak.

In 1999 besloot Dimitri zijn studies aan het Conservatorium te Antwerpen aan te vatten. Hij mocht er nog een paar jaar genieten van de pedagogische kracht van grootmeester Walter Boeykens, die hem als klarinettist liet openbloeien.

Later kreeg hij in datzelfde conservatorium klarinet van Ivo Lybeert en Raymond Dils. Hij volgde er ook HaFaBra-directie bij Dirk De Caluwe en arrangement bij Jan Hadermann. In 2004 studeerde Dimitri met glans af voor zowel klarinet als directie.

Als freelance muzikant verleent hij dikwijls zijn medewerking aan verschillende orkesten, musicals en cd-opnames. Ook werkt hij geregeld mee aan creaties van Vlaamse hedendaagse muziek.

Hij volgde masterclasses voor klarinet bij o.a. Eric Hoëprich, Hedwig Swimberghe, Sylvie Hue en Jože Kotar.

Ook voor directie volgde hij reeds verschillende masterclasses, o.a. bij Mark Wigglesworth, Hennie Ramaekers en Jan Cober.

Dimitri profileert zich ook meer en meer als dirigent. Binnen de wereld van de blaasmuziek wordt hij dikwijls gevraagd als gastdirigent en dirigeert hij regelmatig play-ins. Bij solisten- en orkestwedstrijden fungeert hij regelmatig als jurylid.

Van 2003 tot 2006 was hij dirigent bij Harmonieorkest Animato Hamme.

Sinds 2006 is hij dirigent bij Harmonieorkest De Pinte en de Koninklijke Harmonie De Kunstvrienden uit Sint-Niklaas. In oktober 2009 werd hij aangesteld als artistiek leider van het Gents Universitair Harmonieorkest. Sinds 2010 dirigeert hij ook de Koninklijke Harmonie De Kunstvrienden uit Sint-Eloois-Winkel.

Sinds 2012 is Dimitri docent Directie Instrumentale Muziek aan Academie De Kunstbrug te Gentbrugge en sinds september 2013 is hij gestart als leraar klarinet aan de Academie voor Muziek en Woord te Willebroek.

In 2015 behaalde Dimitri cum laude zijn masterdiploma Directie bij Jan Cober aan het Conservatorium Maastricht.

 

Leden

Dwarsfluit

Valerie Beernaert
Emma Dewulf
Lieve Gheysen (Piccolo)
Marijke Gheysen
Elien Jonckheere
Hanne Maes
Bea Sabot
Melanie Sameyn
Marjorie Van Gassen
Leonie Vermeulen
Enya Vlieghe

Hobo

Ann-Sophie Cottyn
Yessica Gheysens
Merel De Jonghe
Liske Herbots (althobo)

Fagot

Alyssa Gheysens

Saxofoon

Vincent Alpaert
Wouter Dedeurwaerder
Hilde Martens
Peter Vandendriessche (tenor sax)
Elisa Vanlerberghe
Jan Vansteenkiste (bas sax)
Julie Vermeersch
Lisa Coulleit
Estée Vuylsteke

Klarinet

Nele Anckaert (Eb-klarinet)
Marie-Julie Caset
Sofie Comptaert
Stefaan De Jonghe (basklarinet)
Tine Delaere
Ann De Mets
Severien D'Haene
Domien Fraeye
Greetje Gheysen
Marleen Gheysen
Koen Gheysens (basklarinet)
Stefaan Herrebout
Toon Lefebvre
Nienke Minne
Pedro Pattyn
Annick Seurynck
Ilse Stroobant
Ulrike Vandamme
Tine Vandekerkhove
Jasmine Vandenbroucke
Liselot Vandenbussche
Gunther Vermaut
Annie Vermeersch
Shari Vlieghe
Griet Vuylsteke
Els Stroobant

Hoorn

Diechje Minne
Samuel Sameyn
Dries Tanghe
Silke Werbrouck
Annelies Vandekerkhove

Trompet

Emma De Mets
Wim Holvoet
Ward Jonckheere
Wim Minne
Heleen Vandekerkhove (cornet)
Linsey Vandewalle
Wesley Vandewalle (cornet)
Mathias Vandromme

Tuba

Bernard Carton (bastuba)
Bart Cottyn (bastuba)
Christine Cottyn
Willy Fraeye
Jean-Pierre Vandamme
Eva Vandekerkhove
Luc Vandekerkhove (bastuba)
Matthias Van der Haegen
Dries Vuylsteke

Trombone

Sammie Courtens
Hanne Herman
Pieter Meersseman
Benoit Caset
Artur De Jonghe

Contrabas

Stefaan Breughe

Slagwerk

Jasper Dedeurwaerder
Benjamien Delbaere
Bram Lannoy
Geert Lannoy
Delphine Peelaers
Louis Vandenbroucke
Jonathan Gheysens
Hannes Laflere
Steven Buyse