Jeugdorkest de Piccolo’s

De jeugd aan het woord

In 1965 werd onder impuls van Gabriël Gheysen – dirigent én onderwijzer – het jeugdorkest opgericht. De jongeren kregen in de plaatselijke muziekschool een theoretische vorming, maar dankzij het jeugdorkest kon deze kennis in de praktijk omgezet worden om zo het samenspel en de overstap naar de grote harmonie te vergemakkelijken.
Na vele jaren vol bezieling gaf Gabriël Gheysen het dirigeerstokje door aan David Anne, die ook met veel geestdrift het jeugdorkest heeft begeleid. Om beroepsredenen moest David Anne zijn taken als dirigent beëindigen. Tonny Osaer – toen ook dirigent van de Harmonie – nam het op zich om de jeugd verder te ondersteunen. Na vele jaren van inzet besliste Tony Osaer om de Piccolo’s en de Harmonie te verlaten, waardoor Bianca Vandemaele aan het roer kwam te staan. Dit heeft ze met veel gedrevenheid gedaan, maar als professioneel muzikante is het niet altijd even gemakkelijk om tijd te vinden. Samen met het bestuur ging ze dus op zoek naar een volwaardige vervanger. Na een korte periode o.l.v. Mathias Boscart viel de eer te beurt aan Pieterjan Veranneman, die gedurende vijf jaar het dirigeerstokje overnam.

De Piccolo´s over de grenzen

Na enkele geslaagde concerten in het binnenland werd in 1974 voor de eerste maal uitgeweken buiten de landsgrenzen. Gedurende vier dagen verbleven de Piccolo’s en het bestuur bij gastgezinnen te Purmerend. De Piccolo’s namen er deel aan de ‘Purmerade’, een internationaal muziekfestival. De eerste echte buitenlandse tiendaagse ging naar Duitsland (Seeg in Beieren). De Winkelse Piccolo’s hadden de smaak blijkbaar goed te pakken en organiseerden sindsdien tweejaarlijks een buitenlandse reis. Zo reisden ze ondertussen naar Zwitserland, Oostenrijk, Schotland, Polen, Italië, Hongarije, Spanje, Tsjechië en Kroatië.

Eins Zwei Warburg

IIn het Oostenrijkse Lech maakte het bestuur kennis met Bernhard Sander, de dirigent van het Warburgse jeugdorkest. Dat was de start van een nog altijddurende vriendschap met het Warburger Stadt- und Jugendorchester dat resulteerde in een verbroedering tussen de gemeente Ledegem en de stad Warburg.

Contact Jeugdcoördinator Winkelse Muziekvereniging: Sammie Courtens (sammie@wmv.be of 0478/87.25.97).

Leden

Dwarsfluit


Marjorie Van Gassen
Leonie Vermeulen
Enya Vlieghe
Jitse Bekaert
Anne-Lise Vandewalle

 

Hobo


Merel De Jonghe
Anna Gheskiere
Yessica Gheysens
Liske Herbots (althobo)

 

Klarinet


Marie-Julie Caset
Tine Delaere
Koen Gheysens (basklarinet)
Jasmine Vandenbroucke
Liselot Vandenbussche
Gunther Vermaut

Saxofoon


Eloise Courtens
Bruno Vermeersch (tenor-saxofoon)
Estée Vuylsteke
Marie Guilbert

 

Fagot


Alyssa Gheysens

 

Hoorn


Sylke Werbrouck
Auke Werkbrouck

 

Cornet


Heleen Vandekerkhove

 

Trompet


Emma Demets
Lars Roelandt
Korneel Witdouck

Trombone


Benoit Caset
Sammie Courtens
Arthur De Jonghe

 

Tuba


Eva Vandekerkhove (tenor tuba)
Dris Vuylsteke (tenor tuba)
Luc Vandekerkhove (bastuba)

 

Cello


Fleur Laflere

 

Slagwerk


Jonathan Gheysens
Hannes Laflere
Ruben Samyn
Louis Vandenbroucke
Victor Vynckier
Martijn Salomez
Jente Vuylsteke